Niet alleen zomers een genot

“Doperwtensoep hoort toch bij de winter?” Juist niet! Zo weinig weten we nog van de seizoenen.
Niets is namelijk minder waar. Doperwten zijn bij uitstek een voorjaars- en voorzomergroente. ‘Wij’ kennen ze bijna alleen nog maar uit blik of uit de diepvries. Als groene ronde dingetjes. We weten niet eens of ze wel van een struik en niet van een boom komen. Helaas is vers nog geen optie vanwege verkrijgbaarheid en kosten. We maken deze soep daarom van diepvrieserwten. Omdat we transparant zijn vertellen we dat keurig. Het voordeel is dat je hem dan ook in de winter kunt eten.

Er is wel een overeenkomst tussen doperwten en spliterwten. De doperwt, kapucijner, schokkers, landbouwerwt en suikererwt (sugar snap) behoren allemaal tot de algemene soort erwt. Da’s net zoiets als apen en mensen, die uiteindelijk tot de zelfde grote familie behoren. Daarmee is alles gezegd. Erwtensoep of snert wordt gemaakt van de spliterwt, een gedroogde landbouwerwt. ‘Crème de petits pois, zoals doperwtensoep in het Frans heet, is een bijna lichtgevende groene soep en niet de dikke voedzame wintervariant die wij zo goed kennen.