Weggooien kan niet meer

Er is, terecht vinden wij, veel aandacht voor voedselverspilling. Dat is ook heel logisch, indien we even stilstaan bij het percentage van de wereldbevolking dat niet dagelijks kan voorzien in een maaltijd.

In Nederland consumeren we met zijn allen zo'n € 27 mld aan voedingsmiddelen (consumentenwaarde). De totale voedingsmiddelenindustrie (incl. toelevering) is zelfs goed voor zo'n € 42 mld.. Het belang van de voedingsmiddelenindustrie is zo'n 27% van de totale Nederlandse industrie en goed voor 20% van de werkgelegenheid (bron: ministerie van EL&I).

Verspilling is uiteraard onderdeel van het geheel, maar hoeveel eigenlijk? We gooien met zijn allen voor zo'n € 4,3 mld daadwerkelijk weg. Daarvan nemen we als consument meer dan de helft voor onze rekening, terwijl de primaire sector, industrie, retail en foodservice samen goed zijn voor ca. € 2 miljard.

Goed dus dat de overheid veel aandacht besteed en gaat besteden aan bewustwording. Kijk maar eens op www.etenisomopteeten.nl of www.duurzaamdoen.nl onder "hollandse tapas". Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt veel aandacht besteed aan verspilling, zoals je kunt zien op www.lovefoodhatewaste.com.

Te moralistisch moeten we er niet over doen, we leven immers in een consumptiemaatschappij en staan op onze achterste benen als we in de supermarkt voor een leeg versschap staan, vlak voor sluitingstijd. Dat leidt tot ingeclaculeerde verspilling. Of we dat voor onszelf kunnen verantwoorden op mondiaal niveau is echter een andere vraag en een goede gedachte voor onder de naderende kerstboom.

Er gebeurt achter de schermen gelukkig van alles om reststromen te voorkomen of (her) te gebruiken vroeg in de keten. Niet zelden is dat hoog technologisch, door uit reststromen allerlei stofjes te halen die dan weer kunnen worden toegepast in producten met een hoge waarde. Dat moet ook wel, want als het geen waarde genereert kunnen bedrijven er niet in investeren.

Het voorkomen van verspilling staat hoog op onze agenda. Zo halen wij onze tomaten voor de soep, pastasaus, salsa en andere producten niet uit Zuid-Europa of zelfs Californië zoals dat op grote schaal gebeurt in ons land.

Wij werken samen met de kwekers van PUUR Tomaat in het Westland. Zo voorkomen we onnodige milieubelasting door transport over grote afstand maar creëert het ook een mogelijkheid om de reststroom tomaten te verwerken in plaats van ze weg te gooien. Niet vergeten: ze zijn nog echt vers ook!

Zo zie je dat het nadenken over deze problematiek leidt tot meer waardevolle elementen dan je vantevoren bedenken kunt.

We zitten trouwens niet stil, maar werken aan veel meer op dit gebied.