Onderweg naar 20% minder voedselverspilling in 2015

Op maandagavond 18 April voltrok zich in de goedgevulde Glazen Ruimte in Maarssen het door EL&I georganiseerde No Waste Dinner.

De aftrap van een campagne met als doelstelling om in 2015 tenminste 20% minder voedselverspilling te realiseren.

"Tout" influencial Nederland op voedingsgebied vanuit de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, alsmede de pers waren aanwezig. Een compliment voor organisator Malti Ramdharie van het Ministerie en de gehele organisatie van het event.

Topkoks Jonathan Karpathios, Nick Bril, Niven Kunz en Rudolph van Veen vonden de inspiratie om vanuit reststromen elk een gang van een mooi uitgebalanceerd diner te verzorgen voor de ca. 150 aanwezige gasten.

Na de opening door Ramon Beuk namen Jort Kelder en Alain Caron de presentatie van de avond over. Met behulp van diverse filmpjes en interviews werd duidelijk gemaakt waar het bij het voorkomen van voedselverspilling om gaat: transparantie, creativiteit, de wil tot samenwerken in de keten en een gezond besef dat het zo niet door kan blijven gaan.

Bijna € 4,4 miljard aan verspilling van nog voor consumptie geschikte voeding op jaarbasis is waarover we het hebben. Hiervan € 2,4 miljard bij de consument en zo'n € 2 miljard in de keten vanaf grondstof tot en met verkooppunt. Als ik goed reken is dat ca. € 265 per hoofd van de bevolking per jaar, drank niet meegerekend. Dat moeten we met zijn allen beter kunnen en willen beheersen.

Ook Real Food Productions en partners DMC Maaltijdservie en Wellink mochten hun bijdrage leveren aan deze inspirerende avond. O.a. de Foody Bags met enkele producten werden belangenloos ter beschikking gesteld om ook na thuiskomst de deelnemers te inspireren om met de thematiek aan de slag te gaan.

Op 22 juni organiseren Syntens en WUR gezamenlijk een vervolg event in de vorm van een No Waste Buffet in het House of Food in Zaandam. Wij zijn er zeker weer bij!