Pasta Penne, Mozzarella en zongedroogde tomaatjes

Mozzarella, als je het uitspreekt zing je bijna. Mijn kinderen noemden het toen ze klein waren kaas zonder smaak. Hoe het ook zij, alom gewaardeerd als verse kaas van buffel- of koemelk. Traditioneel gegeten met tomaat en dat doen wij ook, zongedroogde welteverstaan. De pasta is een verhaal apart; de overlevering vertelt ons dat King Tut’s Wheat, zoals het ook wel wordt genoemd, een overblijfsel is van de oude Egyptenaren.

Een harde tarwe en daarmee zeer geschikt voor pasta. Kamut werd na een lange periode van afwezigheid weer geïntroduceerd in Amerika eind jaren 70 in de biologische landbouw. Inmiddels is het weer wat beter verkrijgbaar. Het is rijker aan proteïnen en bevat, in vergelijk met moderne tarwe, vele mineralen zoals zink en magnesium en de antioxidant selenium. Veel mensen met een gevoeligheid voor tarwe bestanddelen blijken deze traditionele en niet gemanipuleerde tarwesoort beter te verdragen. Er wordt inmiddels volop onderzoek gedaan naar de eigenschappen.